Monthly Archives: augustus 2017

Persoonlijke grenzen

Hoe Echt is jouw “Ja” of “Nee”?

Hoe vaak zeg je “ja” terwijl je eigenlijk “nee” bedoelt – of andersom?
Ben je ooit met een verwachting ingestemd, alleen om later te ontdekken dat het allemaal toch net iets anders zat? In het dagelijks leven stuiten we voortdurend op grenzen, maar wist je dat die niet altijd even duidelijk zijn?

Er zijn 4 soorten persoonlijke grenzen – welke herken jij?

  1. Harde Grenzen – De Onverzettelijke Muur

Sommige grenzen zijn als dikke stenen muren, stevig verankerd in je basisconditie. Ze bieden comfort en veiligheid, maar kunnen je ook gevangen houden. Met een instinctief “nee” sluit je je misschien af van verandering en de kans om iets nieuws te proberen. Vraag jezelf af: is je “nee” effectief, of houdt het je juist tegen om je volle potentieel te bereiken? Je comfortzone kan soms je grootste vijand zijn.

  1. Brokkelige Grenzen – Meebuigen tot je breekt

Brokkelige grenzen zijn als zand op het strand, altijd in beweging en gemakkelijk te vervormen. Mensen met brokkelige grenzen zijn snel geneigd om andermans grenzen als hun eigen te zien. Je “ja” is zo flexibel als de wind, en je verliest jezelf in de wensen van anderen. Vroeg of laat voel je de uitputting en ontevredenheid binnenkomen. Kun jij jouw eigen wensen nog herkennen en ervoor kiezen?

  1. Overrulende Grenzen – De Drukker en de Dwinger

Dit zijn grenzen die, in plaats van ze te bewaken, je bij anderen overschrijdt. Je weet precies wat je wilt en duwt dat soms door, ook als de ander het niet wil. Een eenvoudig “nee” van een ander hoor je misschien niet eens; het lijkt gewoon een obstakel dat je moet passeren. Dwingend gedrag kan voor de korte termijn resultaten opleveren, maar zorgt vaak voor verkoelende relaties en afstand.

Emotionele manipulatie is een andere kant van overrulende grenzen: 
Misschien herken je het wel, het onbewust opwekken van schuld of schaamte bij een ander, waardoor zij zich verantwoordelijk gaan voelen voor jouw emoties. Zinnen als “Door jou voel ik me ongelukkig” of “Als je echt om me gaf, zou je…” of ‘Weet je wel wat ik allemaal voor jou gedaan heb?'” Weet je wel hoeveel tijd dit mij gekost heeft, terwijl je daar niet om gevraagd hebt, creëren onzichtbare druk.
Dit gedrag is subtiel maar krachtig, en vaak schadelijk voor relaties.

  1. Gezonde Grenzen – Balans tussen Ja en Nee

Bij gezonde grenzen gaat het erom dat je weet wanneer en hoe je je grenzen stelt – en hoe je ook die van een ander respecteert. Achter een simpele “ja” of “nee” ligt een rijkdom aan waarden, overtuigingen en verwachtingen. Gezonde grenzen vergen leiderschap; het betekent dat je weet wanneer een grens bereikt is en hoe je daarover communiceert. Het betekent soms “ja” zeggen tegen kansen buiten je comfortzone, en “nee” zeggen tegen situaties die niet goed voor je zijn.

Zo creëer je ruimte voor wat écht belangrijk voor je is.

Nieuw jaar, nieuwe grenzen? Doe mee aan de NLP Nieuwjaarschallenge!

Ben je klaar om jouw eigen grenzen beter te leren kennen – en om met anderen krachtige, duidelijke afspraken te maken? Ontdek hoe jij jezelf kunt versterken in het nieuwe NLP-seizoen. Stuur een e-mail naar jose@likewiseacademy.nl of laat je telefoonnummer achter op de site, dan nemen we contact met je op.

Start het nieuwe jaar met krachtige, heldere keuzes!