Monthly Archives: februari 2018

Brainstormen met mismatchers

Brainstormen met Mismatchers

Ken jij ze ook? Mensen die het altijd ergens mee oneens lijken te zijn?

Tijdens een vergadering zijn er vaak mensen die reageren met:

“Ja, laten we dat doen!” of “Laten we dat onderzoeken.”

En dan zijn er de mensen die zeggen:

“Dat lijkt mij totaal onnodig en sowieso niet realistisch.”

Mismatchen in de brainstormfase kan alle creatieve energie uit de ruimte zuigen. Deze mensen zien en benoemen verschillen sneller dan overeenkomsten. Spiegelen op stem en lichaamshouding werkt bij hen juist averechts. Als je naar voren buigt, buigen zij naar achteren. Als je ze aankijkt, kijken zij weg. Vraag je hen om te volgen, dan gaan zij juist leiden. Het bijzondere is dat ze dit zelf vaak niet doorhebben.

De tegenovergestelde denkstijl is de match-stijl.

Mensen met een match-stijl zien en horen overeenkomsten en reageren daarop in het verlengde. Spiegelen gaat hen gemakkelijk af. Misschien denk je nu dat een match-stijl eleganter en effectiever is. Op het eerste gezicht lijkt dat zo, maar een matcher kan achteraf alsnog verschillen opnoemen. De bezwaren komen vaak later en worden in stilte met anderen gedeeld. In het beste geval komen zij er later op terug, maar soms blijft er een smeulend vuurtje van ongenoegen.

Matchers kunnen dus ook na een brainstormsessie nog voor saboteren zorgen.

Beide Stijlen Hebben Hun Waarde

De ene stijl is niet beter dan de andere; beide hebben hun voor- en nadelen. Mismatchers bieden een kritische blik, stellen verdiepende vragen en zorgen voor de puntjes op de i, waardoor een onderwerp vanuit meerdere perspectieven wordt belicht. Het voordeel van een match-stijl is dat het motiverend werkt en vaak zorgt voor relatieopbouw.

Flexibiliteit

Het meest ideale is wanneer mismatchen en matchen elkaar aanvullen en afwisselen, afhankelijk van de context. Je kunt matchen met een mismatcher en verschillen vinden bij een matcher. De eerste stap is om te herkennen welke voorkeurstijl jij gebruikt, en of je deze effectief inzet. Aan de basis ligt nieuwsgierigheid naar jouw eigen aandeel in de communicatie.

Als voorzitter van een brainstormsessie wil je zowel mismatchers als matchers benutten. Een handige aanpak is bijvoorbeeld om het eerste halfuur te besteden aan het onderzoeken van mogelijkheden, het tweede halfuur aan kritiek en vragen, en het laatste halfuur aan het selecteren van de realistische ideeën. Zo krijgt iedereen de ruimte om bij te dragen, en blijft de energie in de kamer hoog.

Flexibiliteit ontwikkelen is essentieel om samen doelen te bereiken.

Deze principes leer je in een NLP Practitioner-opleiding en verdiep je verder in de Master Practitioner.
Iets voor jou?

Neem contact op via jose@likewiseacademy.nl.