Geen mooie wij zonder mooie ik

Het leven is één grote spiegel, vol met lessen – als je tenminste bereid bent om erin te kijken.

Misschien doe je dat al. Misschien ben je al die wijze, oude rot in het vak. Je hebt jezelf gevonden, je missie duidelijk voor ogen, en je draagt al bij aan het grotere geheel. Als dat zo is, hoef je niet verder te lezen. Jij bent al waar velen nog naar op zoek zijn: ontdekken wie je écht bent, los van je naam, achtergrond, leeftijd of cultuur. En geloof me, dat is geen makkelijke opgave – zeker niet als je dat allemaal in je eentje probeert uit te dokteren.

Want laten we eerlijk zijn: je bent niet diegene die je denkt te zijn, simpelweg omdat je zo bent opgevoed, opgegroeid, of gevormd door de wereld om je heen. Veel van wat je denkt dat jij bent, zijn aangeleerde vaardigheden en overtuigingen die ooit van anderen kwamen. Zelfs je naam heb je van horen zeggen. Geen wonder dat we vaak de groep waar we ooit deel van uitmaakten, verwarren met onze eigen identiteit.

Zolang alles lekker loopt, kan het je niet veel schelen. Je gaat mee in de flow van het leven. Maar zodra het begint te wringen – onvrede, verlies van energie en vitaliteit, of die sluimerende vraag: “Doe ik er eigenlijk wel toe? Maakt het uit als ik iets anders wil? Waarom voel ik me niet écht gelukkig?” – dan merk je dat die onrust opborrelt zodra het stil om je heen wordt.

We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Elke omgeving, elke context heeft de kracht om jou te vormen, of je dat nu doorhebt of niet. Op je nieuwe werk zeg je dat je ‘ingewerkt’ bent, na een vakantie ‘geacclimatiseerd’, en zelfs in de supermarkt voel je je uit balans als ze de gangpaden omgooien. Dit zijn allemaal onbewuste aanpassingsprocessen. Voor je het weet, heb je gewoonten en overtuigingen overgenomen die je eerder niet had.

Hoeveel ‘ik’ blijft er over als de ‘wij’ steeds de context bepaalt? De afgelopen jaren hebben dat wel duidelijk gemaakt.

Hoeveel ruimte neem, krijg, of creëer je dan nog voor jezelf? Het uiten van een ander geluid roept vaak weerstand op – de kans op afwijzing of afkeuring stijgt. En je brein? Dat houdt daar niet van. Het zoekt veiligheid en comfort. Maar pas als je stevig in je schoenen staat, écht luistert naar je hart, en je licht voluit laat schijnen, kun je bijdragen aan een gezonde, inspirerende omgeving. Zelfs als de wenkbrauwen in het begin omhoog gaan en de mondhoeken naar beneden.

Echte groei gebeurt wanneer je jezelf durft te laten zien. Wanneer je verschil durft te maken en anderen prikkelt om mee te ontwikkelen. Daarom geloven wij bij Likewise: een mooie ‘wij’ ontstaat alleen door mooie ‘ik(ken)’ die hun eigen pad volgen, maar toch – of juist daardoor – verbonden blijven.

Ga voor persoonlijk leiderschap. Durf je nieuwsgierigheid te volgen en stimuleer zowel je eigen groei als die van anderen.

Misschien denk je dat dit egoïstisch klinkt in een wereld die in brand staat. Maar er is geen betere tijd dan nu om leiderschap te tonen. Om te blussen, bij te dragen, en te bouwen aan een eerlijke, open en mooie wereld.

Doe je mee?

NLP helpt je om dat grote, soms onbereikbare doel behapbaar te maken. Het begint allemaal dicht bij huis: in jouw hoofd, hart, en handen.


Kansen: 

  • NLP for Business (loopt)
    9 dagen live praktijkdagen + online studie met persoonlijke feedback.
  • NLP Jaarprogramma (start november)
    18 dagen om stap voor stap je leiderschap vorm te geven.
  • NLP Master ( start november) 
    18 dagen om te groeien van leiderschap naar meesterschap.
  • NLP Masterclasses Multi-Level Coaching ( start januari ’25)
    5 blokken waarin je NLP in een breder perspectief leert zetten en je vaardigheden professionaliseert.