Stress, is best Okay
Stress is best okay, want het is een normaal verschijnsel bij dreigend gevaar.
Na de adrenaline piek en zodra gevaar geweken is, komt ontspanning van nature terug.
Niks aan de hand, het leven gaat verder. Ons brein heeft echter de aparte eigenschap om met een gedachte aan gevaar, dezelfde vecht of vlucht respons op te wekken. Het brein kent namelijk het verschil niet tussen een ingebeelde gebeurtenis en een live gebeurtenis. Zo kun je jezelf gek maken over zaken die nog niet gebeurd zijn en misschien nooit zullen gebeuren. De herhaling van de stress piek maakt het chronisch. Je brein volgt jouw ‘beelden voor activering’ als de braafste bediende die er bestaat.
Slaapgebrek wordt vaak benoemd als een stressor, terwijl het meestal het gevolg is van stress. Een ontspannen brein produceert n.l. melatonine zodra het donker wordt om lekker te slapen en onder stress schroeft het de melatonine productie omlaag. Logisch, want toen je nog midden in de nacht overvallen kon worden door wilde beesten, was het niet zo handig om diep te slapen. Als je in chronische stress verkeert, krijg je dus vroeg of laat problemen met slapen. Er zijn nogal wat mensen die zichzelf een slechte slaper noemen en het normaal vinden. Het betekent eigenlijk dat je hyper alert bent en dat remt creativiteit. Ga maar na, als je opgejaagd wordt door iets griezeligs, heb je geen kans om rustig onder een boom de zin van het leven te onderzoeken. Stress kun je jarenlang opsparen omdat je er aan went totdat het ‘knapt.’ Hoe eerder je ingrijpt en stress begrijpt hoe meer je stress als vriend kunt inzetten.
Als je het anders wilt heb je afstand nodig van je huidige manier van denken, voelen en doen. Afstand helpt om te ontdekken hoe je precies denkt en reageert op de gebeurtenissen. Welke oude ideeën en gebeurtenissen je stress respons op scherp hebben gezet en hoe je dat ontkoppelt en opruimt. Je ontdekt wanneer je stress systeem per ongeluk verwart met hoge motivatie, want een slokje adrenaline is best lekker.
Met een beetje zelfinzicht en nieuwsgierigheid leer je omgaan met stress als je beste vriend. Het helpt je om te presteren, het beschermt bij gevaar, het zorgt dat je je kind hoort als het s’nachts huilt, dat je noodstops kunt maken met de auto en nog veel meer. Als je weet hoe het werkt kun je het bijstellen waar het nodig is. Resultaat: Je blijft er gezelliger van, je slaapt lekker en je creativiteit neemt toe. Wat je daarmee doet is aan jou.
Schrijf je hier in als je op de hoogte gehouden wilt worden
Mooi José… op afstand blijven, de afstand die nodig is om (oude) patronen te ontdekken en doorbreken die ons niet meer dienen, daarvan bewust worden en weer het verschil ‘weten’ tussen willen of moeten. Wat een potentie en fijn om hieraan te werken vanuit NLP met jou!
Dank je Jof, het plezier is wederzijds!