Teamgeest of teamspook

ieder team heeft globaal gezien dezelfde verzameling mensen.
Als je hopt tussen teams, dan herken je ze meteen.

Iemand die de sfeer brengt en leuke ideeën ventileert, feestjes organiseert en het snelst iedereen bij naam kent. Er is ook een snelle Jelle, rechtlijnig, resultaatgericht, kort voor de kop, eentje die de regels stelt en zichzelf er charmant aan onttrekt. Dan is er die zorgzame, stabiele collega, goed luisterend en de harmonie bewaakt maar niet zo goed is om rechtstreeks te zijn. Niet te vergeten de zorgvuldige, dol op protocollen, regels en grondig- heid en vaak onderzoekend creatief. Meestal wat introvert met onverwacht droge humor.

Met de een kun je vast makkelijker overweg dan met de ander en dan wordt het interessant wat je doet. Ontloop je de een en zoek je de ander op, ga je conflicten aan of niet, begraaf je jezelf in het werk en trek je van anderen zo min mogelijk aan? Kom je juist niet meer aan je werk toe, omdat je steeds in in de weer bent met andere mensen? Ben je diplomatiek of niet…kun je verschillen overbruggen of niet. Die soft skills blijken steeds weer complexer dan je denkt en voor je het weet,  leeft er een teamspook.

Zelfkennis is dan wel zo handig, voorkeuren herkennen en de mooie kanten ervan benutten zodat de teamgeest tot zijn recht komt. Vandaar dat er zoveel testen zijn voor gedrag-voorkeuren. Soms alleen op basis van zelfbeeld of er wordt feedback van anderen aan toegevoegd. Het aardige is dat mensen die elkaar beoordelen dit doen vanuit hun eigen voorkeurstype, hun eigen invalshoek. Dat levert interessante interpretaties en gesprekken op. Food for thought. Veel testen voeren terug naar Carl Gustav Jung. Jung gebruikte de archetypes van de oude Grieken als basis voor het valideren van een persoonlijkheidstest. Katharine Cook Briggs en haar dochter Isabel Briggs Myers hebben zijn werk ‘afgemaakt’. Hun werk is wetenschappelijk gevalideerd, nu bekend als de MBTI Type indicator.

Metaprogramma’s

In het NLP masterprogramma werken we met metaprogramma’s. Metaprogramma’s zijn kleine geautomatiseerde facetten van onze persoonlijkheid. Ze helpen om gedrag inzichtelijk en specifiek te maken. De basis meta-programma’s gebruiken dezelfde principes als de MBTI  en met de complexe meta progamma’s leer je gedrag in een context verfijnd te duiden. Je leert tijdens de master zelf de meta-programma’s te observeren en het gesprek daarover aan te gaan. Heel handig als je HR manager, coach, trainer, (verander)manager of onderwijzer bent. Of gewoon als je jezelf en je collega’s feedback wilt geven, wilt motiveren, waarbij je de kwaliteit kant centraal houdt.

Het interessante van meta programma’s is de ruimte voor ontwikkeling.
Werken met de beperking van 4 vaste basis stijlen, nodigt uit om mensen te ‘bevriezen’.  Dat is niet de les die een test voorschrijft, maar kan wel ontstaan. NLP zegt dat je geen vast type bent, maar een setje meta programma’s actief worden in een specifieke context.
Dat geeft ruimte voor persoonlijke groei, want met bewegende meta-programma’s heb je veel meer keuze. Het maakt samenwerken dynamisch en daarmee merk je veel sneller de unieke kwaliteiten van je collega’s. Het teamspook gebruik je om teamgeest te kweken, leef je in hoeveel mooie dingen je dan samen voor elkaar krijgt!

Master NLP Programma

  • Wil jij ook weten hoe je bijdraagt aan de teamgeest, jezelf nu eens echt leren kennen met al je mogelijkheden en diepgang?
    Alles leren over metaprogramma’s, motivatoren en de kracht van overtuigingen?
    Neem contact voor meer informatie of kom een kop koffie drinken!