Vriendjes met stress

“If you are living under the hormones of stress and you can’t turn them off, you are headed for disease.” Dr Joe Dispenza

Het klinkt zo simpel: stress uitschakelen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Waar zit dat knopje om de stress-modus uit te zetten? Voor velen is het bijna makkelijker om altijd ‘aan’ te staan. Actie, bezig zijn, altijd iets ondernemen – en dat zien we dan vaak ook nog als motivatie.

Geen wonder dat een burn-out soms uit het niets lijkt te komen. Het sluipt erin, terwijl de signalen al jaren aanwezig zijn. Misschien wel 30 jaar lang. En dan opeens: moe, overprikkeld, niet meer kunnen concentreren, en lichamelijke klachten die niet zomaar weggaan.

Herkenbaar? Je werkt hard, sport, bent sociaal, attent, gezellig – altijd bezig. Dan komt eindelijk die vrije dag, helemaal voor jezelf. Je hoeft even niks. Maar toch… je blijft onrustig. Alsof er nog iets moet gebeuren. Je fijne plannen liggen verschrompeld op tafel, en jij staat nog steeds in de ‘aan’-stand. Het voelt gewoon niet goed.

Hoe verleidelijk is het dan om wat afleiding te zoeken: scrollen, appen, Netflixen, een drankje erbij. En eerlijk, dat doen we allemaal wel eens. Maar de vraag is: ontspan je dan echt? Word je er echt rustig van? Staat je hoofd even stil en voel je je lekker met jezelf?

Wist je dat veel mensen pas na een week vakantie een beetje ontspannen? En dat sommigen er zelfs helemaal niet in komen? Stiekem nog werken, blijven malen, of misschien zelfs verlangen om weer aan de slag te gaan. Voor sommigen voelt vakantie als een uitdaging, en pensioen… voor sommigen is dat geen zegen, maar een gapende leegte.

Zelfs bij een burn-out vecht het hoofd nog door, terwijl het lichaam smeekt om rust.

Ontspannen na stress vraagt geduld en vriendelijkheid naar jezelf toe. Een beetje begrip voor je eigen zenuwstelsel. Kijk eens naar je agenda: hoeveel sociaal contact heb je? Hoeveel activiteiten? En hoeveel rust? Heb je echt plezier, of duw je jezelf continu verder? Hoe ga je om met tegenslag? Wat doe je met weerstand en frustratie?

Vriendjes worden met stress kan je gelukkiger maken. Als je eenmaal dat “knopje” vindt en leert respecteren, zal je merken hoeveel verschil het maakt.

Ben je nieuwsgierig naar hoe je dit kunt aanpakken?

Kom dan eens langs voor een NLP-opleiding, of start met onze wekelijkse NLP-box vol gratis inspiratie!